The plastic age – feat. Pharrell Williams

Vissa material cirkulerar på ett sätt som vi inte avsett eller ens tänkt på. Plast är ett sådant material som vi tappat kontrollen över. Här krävs krafttag för att sluta loopen och få plaster att cirkulera i kontrollerade kretslopp, istället för att snurra runt fritt i naturen.

Plast är som sagt ett problematiskt material ur nedbrytningssynpunkt. Det kan ta upp till 500 år för vissa plaster att brytas ned vilket innebär att de fortsätter att cirkulera länge i naturen när de en gång hamnat där.

Det rör sig om mängder av varianter av plaster som är uppblandade med bland annat mjukgörare och färgämnen för att ge dem olika egenskaper men de baseras på olja. (Det finns även biologiskt nedbrytbara plaster och de är att föredrag om de andra inte kan ingå i slutna loopar.)

Numera hittar vi tyvärr mängder av plast i haven. De flyter runt, ligger på havsbotten och spolas upp på stränder. Men det som är ännu mer allvarligt: små finfördelade partiklar har upptäckts även i fisk, skaldjur, fåglar och i oss. Vi vet ännu inte vad detta innebär för naturen och oss på lång sikt. Men det är hög tid att sluta plastens kretslopp och upphöra med att slänga plast i naturen.

Kortdokumentären ”The plastic age” med artisten Pharrell Williams släpptes igår för att sprida ljus över denna utmaning. Se den 17 minuter långa filmen för att lära dig mer om plaster och vad det innebär att de okontrollerat flyter runt i haven.

Jag ser fram mot att följa filmens spridning då jag är intresserad av virala effekter. Hjälper det att en känd person uttalar sig och engagerar sig i denna fråga? När jag såg filmen igår hade den 230 visningar, nu är den uppe i 7,630 visningar. Vi får hoppas att den blir viral. Anyway: Go Pharrell! Well done!

”Vi talar alla om stenåldern, järnåldern och bronsåldern, men i vilken era vi lever i just nu? Folk börjar hänvisa till oss som – långt mindre romantiskt – the Plastic Age. Vi skapar 288 miljoner ton plast per år, och till skillnad från papper, metall, glas eller trä, oxiderar eller brytas inte den ned utan plasten hamnar i våra hav, vilket gör förhållandet plast för plankton 100: 1.”

The plastic age – Full film

(Is it viral yet? April 20: 70,611 views)