Kommuner nappar på cirkulär ekonomi

Media intresserar sig för mitt engagemang i cirkulär ekonomi. Nyligen skrev Magasinet Miljö & Utveckling en artikel om mitt arbete i Kungsbacka.

bild_miljö&utveckling
Utdrag ur texten:
”I en cirkulär ekonomi är kretsloppet slutet och skräp ett minne blott. Nu samlar Kungsbacka kommun stadens centrala näringsliv till en workshop om hur modellen kan anammas i affärslivet.Tanken med en cirkulär ekonomi är kittlande. Allt du producerar och konsumerar går efter användning tillbaka till producenten som tar till vara på beståndsdelarna och tillverkar nya varor av dem. I fabrikerna konstrueras sakerna så att de är lätta att plocka isär och så att varje beståndsdel kan återanvändas igen och igen. Kretsloppet är slutet.

Svenska kommuner igång

Miljö & Utveckling har tidigare skrivit om konceptet, även kallat Cradle to Cradle, eller Vagga till Vagga. I Holland och Danmark blir det allt vanligare och nu har även några svenska kommuner nappat. Ronneby har startat ett alldeles eget Cradle to Cradle-center, Cefur, och bygger stadens första cirkulära förskolor. I Kungsbacka kommun håller man i veckan en inspirationsdag för stadens centrala företag om hur de kan anamma konceptet i sin affärsverksamhet.

– Jag tror att den cirkulära ekonomin kommer starkt framöver. De som startar nu är föregångarna, säger Carina Sundqvist, VD på Inspirationsbyrån, som tillsammans med Tobias Jansson på circulareconomy.se, håller i föreläsningen i Kungsbacka.”

Av: Catrin Offerman

Läs hela artikeln: Kommuner nappar på cirkulär ekonomi

Foto: Tobias Jansson