Tjäna pengar på prylarna!

Du äger en borrmaskin, en bil och en båt men använder dem inte hela tiden? Känns detta igen? Då är ett smart sätt att få dina prylar i bruk att hyra ut dem. Du tjänar pengar på kuppen!

Förutom att miljön tjänar på en hyrmodell (då samma resurser används flera gånger), finns det alltså pengar att tjäna. Här kommer några exempel på cirkulär ekonomi i praktiken:


Hyr grannens bil

Står din bil mest still? Kunde fler personer dela på den egentligen? Saknar du bil men önskar tillgång till bil ibland? Företaget Flexidrive har lösningen. De har en affärsmodell och en webbaserad tjänst som ger en vinn-vinn-vinn-vinn situation. En person hyr ut sin bil och tjänar pengar, en annan får tillgång. Företaget tjänar pengar på att tillhandahålla kontaktsystemet och miljön vinner då fler delar på resurserna.

–          Vi märkte att bilar stod stilla överallt samtidigt som det är massa människor som behöver en bil då och då för olika ärenden eller resor. Det var då vi började fundera på ett system för att kunna möjliggöra bildelning mellan privatpersoner, Magnus Engervall FlexiDrive.se.

Bilar står oanvända hela 97 % av tiden visar undersökningar vilket det är ett oerhört ineffektivt resursutnyttjande. Att möjliggöra för privatpersoner att hyra bilar av varandra ökar utnyttjande av resurser samt tillgängligheten till bil för de som behöver en då och då men inte äger en själva menar Magnus Engervall, FlexiDrive.se.

FlexiDrive.se lanserade i augusti 2011. Det är gratis att skapa ett konto och du betalar bara för när du använder en bil. FlexiDrive går runt via en kommission på 10 % av uthyrningspriset. För att täcka kostnaderna för varje transaktion finns även en transaktionsavgift inkluderad i priset för varje bokning. Du som hyr ut bilen via FlexiDrive kan även öka chanserna för att just din bil blir uthyrd via att sätta på en dekal, att marknadsföra bilen i sociala medier, lägga ut uthyrningen på Blocket, sätta ett rimligt pris, via din bostadsrättsförening och så vidare.

–          Vi ger bilägare en möjlighet att göra sin bil till en inkomstkälla samtidigt som vi erbjuder förare ett större urval av bilar, på fler platser till bättre priser, säger FlexiDrive.

Flexidrive.se ökar stadigt och har över 1 500 användare i dagsläget runt om i Sverige. De visar genom sin verksamhet att omställningen till en cirkulär ekonomi redan har börjat. Jag förutspår att dessa hyrsystem kommer att öka och vi hyra allt mer av det vi önskar i vardagen. flexidrive.se


Uthyres: Golvslip 200 kr/dygn!

Ibland behöver jag olika verktyg men jag vill inte äga alla själv. De tar ju plats också! Hur kan jag få tillgång till diverse prylar utan att köpa dem? Lösningen är såklart att vi lånar av varandra (gratis) och av företag mot betalning. Men först behöver det ordnas system för att skapa dessa flöden. Nu ser vi allt fler exempel på hur vi via webben kan vi få tillgång till de mesta. Så att de som vill borra kan nå dem som äger en borr.

Detta finns redan i minst tre versioner: Hyrahyra.seRenty.se och såklart via trotjänaren blocket.se


Hyr ut båten till sommaren!

”Denna sommaren hyr vi ut båten och gör något annat!” Önskar ni tjäna pengar på båten? Testa då Rtc.se (både i Sverige och i hela världen) eller Rentnjoy.se där båtägare når dem som vill hyra motorbåt eller segelbåt. På rentnjoy.se kan du även hyra ut husbåt, husbil, husvagn och stuga. Det är kostnadsfritt att bli medlem och att annonsera.  Du anger ditt pris, Rentnjoy annonserar därefter ut ditt objekt med påslag för våran serviceavgift som motsvarar 7-12% av utannonserad hyreskostnad. Rentnjoy tar ut serviceavgiften av gästen i samband med bokning. Resterande hyra, motsvarande ditt pris, betalar gästen till dig som hyr ut i god tid innan ankomst.


Resa bort? Hyr ut bostaden!

En extra inkomst är att hyra ut din egen bostad eller ett rum i den. Bopunkten.se eller Blocket.se är två kanaler för detta. Mina vänner har testat Airbnb.se och tycker att det fungerar bra. Du fotograferar och lägger upp en bild på rummet, skriver en beskrivande text samt sätter ett pris. Klart! Du kan hyra ut en natt, en vecka eller en längre tid. Är du hemma och hyr ut ett rum kan det ju till och med bli trevligt att ha nya bekanta hemma hos dig, människor från hela världen!


Verktygsbibblan – Ett gratisalternativ

Vill du låna men inte betala är Verktygsbibblan ditt alternativ. Denna gratissajt har funnits sedan juli 2012. Här kan du bli medlem och få snabb tillgång till allsköns verktyg. Du kan även lägga till de verktyg du själv äger och kan tänka dig att låna ut. En bra funktion är att milavstånd anges från dig till verktyget.

–          Vi kom på idén när vi stod och odlade potatis på Skansberget i Göteborg och pratade om verktyg, berättar Olle Bjerkås, en av initiativtagarna till Verktygsbibblan.

Verktygsbibblan finns för att ge fler tillgång till bra verktyg, och samtidigt stärka den delen av ekonomin som inte är pengabaserad. Olle Bjerkås tror att det finns ett stort värde i det och jobbar för att sprida idéerna och stärka genomförandet. Verktygsbibblan har många idéer till utveckling men inga konkreta planer för det. De söker volontärer som kan ställa upp och sprida information, få in fler verktyg till utlåning samt nå fler användare. Lycka till önskar jag! verktygsbibblan.se

 

/Carina Sundqvist